Choď na obsah Choď na menu
 


Štandard Golden Retriever

27. 1. 2011

Obrázok

Info o plemene

Všeobecný vzhľad
Zlatý retríver je veľký, statný pes symetrickej postavy, vyrovnaného pohybu a láskavého výrazu. Hlava je vyvážená, s širokou lebkou, širokým a hlbokým ňufákom a čiernym nosom. Oči majú tmavohnedú farbu, a viečka sú taktiež tmavé. Uši sú zavesené asi v rovine očí a majú strednú veľkosť. Vyvážené telo s širokým hrudníkom má pevný a rovný chrbát. Chvost je nasadený a nesený v línii chrbta a dosahuje až k pätám.

 

Srsť a farba srsti
Srsť je hladká alebo mierne zvlnená s nepremokavou podsadou. Sfarbenie srsti je v rôznych odtieňoch zlatej alebo krémovej, neprípustné je červené alebo mahagónové sfarbenie srsti. Biela farba je prípustná iba v malej miere na hrudi. S pribúdajúcim vekom psa sa môže srsť stávať svetlejšou.

Povaha
Tento pes je dobre známy svojou kľudnou, uvoľnenou, avšak zodpovednou povahou. Jeho inteligencia je značná, je to poslušný a dobre ovládateľný pes, ideálny do rodiny.

Spoločenská charakteristika
Tento pes je svojmu pánovi hlboko oddaný, veľmi miluje i ostatných členov rodiny, a je na človeka silne fixovaný. Nezáujmom o neho veľmi trpí, pokiaľ zostáva celý deň sám, môže dôjsť k poruchám chovania. K cudzím ľuďom sa zlatý retríver chová príjemne, pokiaľ je správne vychovaný, nikdy nebýva agresívny. Pri stretnutí s inými psami je priateľský a nevyvoláva bitky. Problémy nie sú ani vo vzťahu k ostatným domácim miláčikom.

Vzťah k deťom
Pre svoju absolútne neagresívnu a mimoriadne priateľskú povahu je zlatý retríver považovaný za jedno z najvhodnejších plemien k deťom.

Výchova
Pretože je toto plemeno veľmi učenlivé, jeho výchova nie je príliš zložitá. Veľmi rýchlo a ľahko zvláda výcvik poslušnosti. Pre jeho veľmi citlivú povahu by sa nemalo používať pri výcviku žiadne násilie či iná nevhodná metóda ! Výcvik však musí byť prevedený dôsledne, ako u iných plemien psov.

Držanie

Ustajnenie v koterci je pre zlatého retrívera krajne nevhodné, pretože jeho citlivá povaha trpí nedostatkom kontaktu s rodinou a poruchy povahy sú v tomto prípade nevyhnutné pes by mal bývať s vami v dome, kde by mal mať k dispozícii vlastný, dostatočne veľký brlôžok. Ten by mal byť v byte umiestnený tak, aby v ňom pes mohol nerušene odpočívať, ale zároveň sledovať dianie v rodine.

 

Pracovné využitie
Táto rasa našla mnohostranné pracovné využitie ako záchranársky, poľovný, slepecký, asistenčný pes pomáhajúci invalidným ľuďom a v poslednej dobe sa začali tiež uplatňovať ako hľadači výbušnín a drog.

Pohyb
Dlhé prechádzky sú nevyhnutné pre psov tejto rasy, pretože to majú zakódované už od doby ich vzniku, kedy boli vyšľachtení pre prácu prinášača. Obzvlášť milujú, pokiaľ im pri tom hádžete predmety či si s ním zahráte na schovávačku.

Starostlivosť
I o srsť zlatého retrívra je treba sa starať, a najlepšie, keď začnete správnou výživou už od tej chvíle, kedy si prinesiete šteňa domov, pretože tá sa vždy odrazí na jeho vzhľadu. Ďalej potom zvykajte šteňa už odmala na kartáčovanie a kúpanie. Kefa by mala mať kovové hroty zakončené guličkami. Na kúpanie by ste mali používať len špeciálne prípravky pre psov.

Strážne využitie
Z tohto psa môžete vychovať i strážcu záhrady či domu, ale pes obranár z neho nebude nikdy, pretože mu chýba hryzavosť.

Vhodné športy
Cezpoľný beh, agility, aportovanie 

Najčastejšie nemoci
Alergické reakcie kože; očné problémy

Zvláštnosti plemena
Pretože popularita tohto plemena v poslednom čase značne stúpla, a dochádza k nepremyslenému kríženiu, môžu sa vyskytovať nielen dedičné choroby, ale i poruchy v chovaní – hryzavosť, nedotklivosť, bojazlivosť alebo agresivita.

Príprava na výstavu
Nielen, že je potrebné naučiť psa stáť vo výstavnom postoji, ale i úprava srsti by sa mala stať súčasťou prípravy. Strih by sa mal urobiť približne 2 týždne pred výstavou, aby sa srsť scelila. V tejto dobe by sa mal pes i okúpať, aby sa srsť stačila dostať do jej prirodzenej podoby. Strih môže pomôcť optickému potlačeniu niektorých nedostatkov, ako je výška, celkový rámec psa, uhlenie končatín, chvost atď. Pokiaľ si na toto sami netrúfate, zverte svoje zviera do rúk odborníkov v salónoch, a ti isto toto vyriešia za vás.

Výživa dospelého psa
Pokiaľ je váš pes pracovne vyťažený, potrebuje krmivo so zvýšenou energetickou dávkou, aby bol stále v kondícii a zdravý. Domácim maznáčikom však stačí strava energeticky ľahšia, inak by mohli mať sklon k obezite.

Výživa starého psa
V pokročilom veku by mal pes prejsť na špeciálnu stravu pre seniorov, obohatenú o minerály a vitamíny.

Dôvetok pre budúcich majiteľov
Ak si zvolíte zlatého retrívra ako psa, s ktorým chcete tráviť svoj voľný čas, potom isto oceníte jeho milú, citlivú povahu a ochotu učiť sa novým veciam spolu s radosťou z pohybu, ktorú mu však musíte dopriať v pravidelných prechádzkach. Pokiaľ ste veľmi zamestnaný človek so sklonom k tvrdému drilu, prosím, nekupujte si toto plemeno, pes bude nešťastný a bude trpieť vašou neprítomnosťou.

 

Štandard F.C.I. číslo
111

Názov plemena
Zlatý retríver

Originálny názov plemena
Golden Retriever

Krajina pôvodu
Veľká Británia

Klasifikácia F.C.I.
Skupina 8 - prinášači, sliediči, vodné psy 
sekcia 1 - prinášači

Použitie
spoločenský pes, vodič, strážnik.

Celkový vzhľad
symetrický, vyvážený, statný, vyrovnaného pohybu, má láskavý výraz.

Povaha
láskavý, priateľský a dôverčivý.

Temperament
poslušný, inteligentný a vyjadruje prirodzenú pracovnú schopnosť. 

Veľkosť, proporcie, substancie
výška: psy 56-61cm 
výška: feny 51-56cm 
hmotnosť: 34-37kg

Hlava a lebka
vyvážená a dobre stavaná, lebka široká, bez hrubých rysov, dobre sedí na krku.

Oči
temne hnedé, dobre posadené do strán, tmavé viečka.

Uši
strednej veľkosti, zavesené približne v rovine očí. 

Papuľa
ňucháčová partia je dobre vyvinutá, široká a hlboká. Dĺžka nosovej časti je približne rovná dĺžke časti lebečnej.

Nos
čiernej farby.

Zuby
silné čeľuste, ktoré majú dokonalý, pravidelný a úplný nožnicový skus, to znamená, že horné črenové zuby tesno prekrývajú spodné črenové zuby a rastú rovno z čeľustí.

Krk
dostatočne dlhý, suchý a svalnatý. 

Telo
vyvážené a dobre zviazané.

Hrudník
priestorný a hlboký, rebrá sú dlhé, pružné.

Chrbát
pevný a rovný.

Chvost
nasadený a nesený pozdĺž zadku do výšky piet, bez kadere na špičke. 

Hrudné končatiny
sú rovné s dokonalým kostnatým podkladom, ramená dobre priliehajú, má dlhé lopatky s rovnako dlhým ramenom, čo hrudné končatiny umiestňuje pod telo. Lakťové kĺby sú pevné.
Laby: guľaté, mačacie.

Panvové končatiny
bedrá s končatinami sú silné a svalnaté, dobre utvárané stehná a lýtka, dobre zauhlené kolenné kĺby. Päty sú rovné. Pri pohľade zozadu sa nevytáčajú ani dnu ani von. Zásadne nežiadúci je kravský postoj. 
Laby: guľaté, mačacie.

Osrstenie
hladké alebo mierne zvlnené s dobrou podsadou, nepriepustné pre vodu.

Farba srsti
akýkoľvek odtieň zlatej alebo krémovej, nikdy nie červené alebo mahagónové. Niekoľko bielych chĺpkov je prípustných iba na predhrudi. 

Spôsob chôdze
živý a energický. Pohyb hrudných aj panvových končatín je priamy a pravidelný. Krok je dlhý bez náznakov nepravidelného pohybu hrudných končatín. 

Vady
akékoľvek odchýlky od vyššie uvedených bodov musia byť považované za chyby a ich závažnosť musí byť vzťahovaná podľa stupňa prejavu vzhľadom ku štandardu. 

 

Poznámka
psy musia mať dva zreteľne normálne semenníky, celkom zostúpené do miešku.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.