Choď na obsah Choď na menu
 


Štandard Labrador retriever

27. 1. 2011

Obrázok

 História plemena

Labradorský retriever pochádza z ostrova New Foundland. Z tejto oblasti ho priviezli do Anglicka, kde sa krížil s anglickými pointrami.

Psy privezené do Anglicka boli čiernej farby. Aj pri chove boli stále uprednostňované čierne psy. Prvým žltým zaregistrovaným labradorom v Kennel Clube bol Hyde Ben, ktorý bol narodený v roku 1897. Obaja jeho rodičia boli čierny.

Žltý labrador sa čoskoro dostal do popredia oproti čiernemu a v roku 1925 bol dokonca založený samostatný klub žltého labradora. Pokus o samostatný štandard žltého labradora sa však nevydaril a naďalej zostal spoločný s čiernym labradorom. Takže sa mohli obe farby navzájom krížiť. Postupom času k týmto dvom farbám pribudla aj hnedá farba.

Popularita tohoto plemena stúpla koncom 2. svetovej vojny. Pôvodne sa toto plemeno využívalo na donášku zveri z vody a pomáhalo rybárom pri lovoch. Postupom času sa začali využívať aj ako záchranárske psy, slepecké psy, vyhľadávači drog. V dnešnej dobe sa využívajú aj ako spoločenské psy a sú vhodné do rodín s malými deťmi pre svoju priateľskú povahu.

Labrador retriever patrí v dnešnej dobe medzi najobľúbenejšie plemeno chované vo svete. Túto obľubu si získal nielen svojou krásou, ale hlavne svojou prispôsobivosťou. Z pôvodne poľovného psa sa stal veľmi dobrý rodinný pes, ktorý sa hodí tak k starším ľuďom ako aj k malým deťom.

Jeho využitie je rôznorodé. Využívajú sa pri poľovačkách, ako záchranárske psy, pomáhajú zrakovo i telesne postihnutým ľuďom, sú vyhľadávači drog. A v dnešnej dobe sa využívajú aj pri cvičení agility.

Toto plemeno veľmi miluje vodu. Sú veľmi dobrými plavcami a nevadí im ani studená voda. Patria k veľmi dobrým aportérom a dokážu prinášať rôzne aporty. Je to jednoducho plemeno, ktoré sa dá využiť na rôzne aktivity a veľmi je prispôsobivé aktivitám svojho pána. Pri jeho chove sa nemusíme obávať, že by náš pes niekoho napadol, alebo že by ublížil deťom. Je to veľmi dobrý a mierumilovný spoločník o čom sa presviedča čoraz viac chovateľov.


Plemenný štandard labradorského retrievera


Skupina FCI: 8 ( prinášači, sliediči a vodní psi) 

Pôvod
: Veľká Británia 

Celkový výzor: Pevne stavaný, s krátkym bruchom, veľmi aktívny; so širokou lebkou; so širokým a hlbokým hrudníkom a rebrami; so širokými a silnými bedrami aj panvovými končatinami. 

Charakteristika: Vyrovnaný, veľmi čulý. Skvelý ňufák, mäkká papuľa; veľmi miluje vodu. Prispôsobivý, oddaný spoločník. Inteligentný, nadšený a poslušný, so silnou vôľou urobiť radosť. Má láskavú povahu, bez stopy agresivity alebo nevhodnej bojazlivosti. 

Temperament: Inteligentný, horlivý a poddajný, s veľkou ochotou vyhovieť. Milej povahy, bez stopy agresivity alebo neprimeranej plachosti. 
Hlava a lebka: Lebka široká s vyznačeným stopom; ostro rezaná s chudými lícami. Stredne dlhé čeľuste, mocné, nie useknuté. Ňufák široký, nozdry dobre vyvinuté. 

Oči: Stredne veľké, vyjadrujú inteligenciu a vyrovnanosť; hnedé alebo orieškovohnedé. Papuľa: Čeľuste a chrup silné s dokonalým, pravidelným a úplným nožnicovým zhryzom, tzn. že horné zuby tesne prečnievajú dolné zuby a rastú kolmo na čeľusť. 

Uši: Nie sú veľmi veľké ani ťažké, visia dole pozdĺž hlavy a sú nasadené skôr dozadu. 

Krk: Hladký, silný, zasadený do dobre postavených pliec. 

Hrudníkové končatiny: Plecia dlhé a šikmé. Hrudníkové končatiny so silnými kosťami a rovné od lakťa k zemi aj pri pohľade spredu, aj pri pohľade zboku. 

Telo: Hrudník správnej šírky a hĺbky, s dobre klenutými, súdkovitými rebrami. Rovná vrchná línia. Bedrá široké, s krátkym bruchom a silné.

Panvové končatiny: Dobre vyvinuté, nezvažujú sa smerom k chvostu; dobre ohnuté koleno. Pätové kĺby spustené dolu, kravské postoj je veľmi nežiadúci. 

Laby: Okrúhle, masívne; dobre vyklenuté prsty a vyvinuté vankúšiky. 

Chvost: Charakteristická črta, veľmi hrubý pri koreni, postupne sa zužuje k špičke, stredne dlhý, bez zástavice, ale hrubo pokrytý krátkou, hustou srsťou po celej dĺžke, čo mu dodáva okrúhly výzor, ktorý sa opisuje ako vydrí chvost. Môže byť nesený veselo, ale nemal by sa skrúcať nad chrbát. 

Chôdza / pohyb: Krok je voľný, primerane dlhý, priamy a vyvážený vpredu i vzadu.

Srsť: Charakteristická črta, krátka hustá bez zvlnenia alebo páperovitej zástavice, na dotyk tvrdá; podsada, spodná srsť odoláva vode. 

Farba: Celočierna, žltá alebo pečeňová / čokoládová. Žltá farba siaha od svetlosmotanovej po líščiu červenú. Malý biely fliačik na hrudi prípustný

Veľkosť: Ideálna výška v kohútiku: psy 56 - 57 cm, sučky 54 - 56 cm 

Chyby: Každú odchýlku od predchádzajúcich bodov treba považovať za chybu a vážnosť, s akou treba túto chybu posudzovať, by mala byť priamo úmerná jej stupňu. 

Poznámka: Psy by mali mať dva zjavne normálne semenníky celkom zostúpené do mieška.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.